Είτε αισιόδοξο είτε απαισιόδοξο το επόμενο σενάριο, εσύ θα κληθείς να το αντιμετωπίσεις. Αν η κεντρική εξουσία ρίξει (ψευτο)χρήμα στην αγορά εσύ θα πληρώσεις τους φόρους του. Αν δεν ρίξει χρήμα, εσύ πάλι θα πρέπει να περισώσεις ότι σου απέμεινε. Είτε βρουν είτε δεν βρουν εμβόλιο στους επόμενους μήνες πάλι εσύ θα πρέπει να βρεις τρόπο δουλέψεις και να επιβιώσεις από την επόμενη καραντίνα. Σε κάθε περίπτωση εσύ ο μικρομεσαίος θα είσαι εκείνος που θα βγάλει το φίδι από την τρύπα. Αυτό έκανες πάντα άλλωστε. Οπότε πριν αναλάβεις (δράση) θα πρέπει να καταλάβεις, τι είναι όλο αυτό και τι σημαίνει για την αγορά και την επιχείρησή σου. Είναι τόσα πολλά που μπορεί να συμβούν που είναι αδύνατον να προβλέψει κάποιος εν συνόλω πως θα κυλίσει όλη η ιστορία. Μπορούμε όμως να καταλάβουμε τι έγινε κι από κει να βγάλουμε κάποια πρακτικά συμπεράσματα. Το Business basics από την μέρα που ξεκίνησε σπάει την επιχειρηματικότητα σε φραγκοδίφραγκα. Πάμε λοιπόν να πούμε δυο πράγματα όσο πιο απλά γίνεται. Όχι, δεν θα σου πω να πας την μπίζνα σου online.
Οι καταστροφές και οι επιδημίες δεν είναι κάτι νέο.
Εντάξει, αυτό θα μου πεις όλοι το ξέρουν. Τότε γιατί ο κόσμος φέρεται λες και είναι φτιαγμένος από μεταξωτές δαντέλες και ξαφνικά έβρεξε σκατά από το πουθενά; Αν έχουμε όντως συναίσθηση της μικρότητάς μας τότε γιατί διπλωθήκαμε σαν τις μωρές παρθένες που πιάστηκαν απροετοίμαστες; Θα σου πω γιατί. Ο άνθρωπος σε όλη την ιστορία του όποτε απομακρυνόταν πολύ από την βασική κατασκευή του (πόροι & ασφάλεια) νόμιζε ότι έγινε άτρωτος κι ότι το δημιούργημά του είναι αλεξίσφαιρο. Και όταν έρχεται κάτι να του κάνει τα μούτρα κιμά, σοκάρεται, θλίβεται, διπλώνεται στα δύο και προσπαθεί να ξορκίσει το κακό που τον βρήκε. Εκεί ακριβώς βρέθηκε η δυτική οικονομία τις τελευταίες δεκαετίες. Σε τόσο υψηλό σημείο αυτοπραγμάτωσης που νόμιζε ότι τα κακά τελειώσανε για εμάς και πλέον έχουμε να νοιαστούμε μόνο για το bullying, τον κοινωνικό "αποκλεισμό" και την σωτηρία της καρέτα-καρέτα. Κράτησέ το αυτό γιατί εδώ ακριβώς κρύβονται οι περισσότερες απαντήσεις. Η διαφορά από το οικονομικό σημείο Α στο σημείο Β είναι η αρχή της καινοτομίας! Και η καινοτομία ορίζεται με οικονομικούς όρους, όχι με τεχνολογικούς.
Όλα γύρω μας είναι οικονομικής φύσης.
Άλλο το εμπορική αξία και άλλο το οικονομική. Μην μπερδεύεις τις έννοιες. Άλλο το χρήμα, άλλο οι πόροι. Το χρήμα είναι ανταλλακτικό μέσο, οι πόροι είναι μέσα επιβίωσης. Το ότι τρέξανε όλοι να αδειάσουν τα σούπερ μάρκετ με την καραντίνα δεν είναι καταναλωτισμός αλλά εξασφάλιση πόρων προς επιβίωση! Είναι αυτόματο αντανακλαστικό (όπως θα είναι και όλα όσα ακολουθήσουν μετά την λήξη της καραντίνας). Η "παιδεία", που επικαλούνται πολλοί ότι μας λείπει, απλά αλλάζει τον τρόπο, όχι το ένστικτο. Ο άνθρωπος έχει δυο φύσεις: οικονομική και κοινωνική! Κάθε αλλαγή στον περίγυρό του επηρεάζει και τις δύο. Όταν η επιβράδυνση μιας οικονομίας με μικρές ποσοστιαίες μονάδες φέρνει ανεργία, ύφεση & αλλαγή οικονομικών επιλογών δεν μπορεί ένα σταμάτημα της παγκόσμιας παραγωγής να μην επιφέρει μια τεράστια αποδιοργάνωση. Κάθε μέρα που περνάει με κλειστή αγορά θα έχει πολλαπλάσιες συνέπειες στην ζωή μας. Το να μελετάς τα στατιστικά της επιδημίας δεν θα σε βοηθήσει, ούτε σοφότερο θα σε κάνει. Δεν είσαι γιατρός, ούτε επιστήμονας. Μικρομεσαία επιχείρηση είσαι. Ναι, αυτή που μας ταΐζει, μας ντύνει, μας πουλάει μάσκες, αντισηπτικά και delivery. Δεν σε κάνει αναίσθητο το να ενδιαφέρεσαι για τις οικονομικές συνέπειες της μαζικής καραντίνας. Ίσα-ίσα, αυτό πρέπει να κάνεις, αυτά τα στοιχεία πρέπει να σε ενδιαφέρουν. Και αν μη τι άλλο θα χρειαστείς πολύ θάρρος, αισιοδοξία & ορθές επιλογές για να ορθοποδήσεις από όλο αυτό.
Αυτό που συνέβη θα είναι μια μεγάλη αλλαγή στην αγορά.
Δεν θα τελειώσει εύκολα και θα είναι μαζί μας για πολύ καιρό. Αλλαγή σημαίνει αναποδογύρισμα και ευκαιρία. Όποιος με διαβάζει για καιρό γνωρίζει ήδη ότι η Αλλαγή είναι η μητέρα της Καινοτομίας και η ανάσα της Επιχειρηματικότητας. Άρα βρισκόμαστε μπροστά σε μια διαδικασία στην διάρκεια της οποίας θα εμφανίζονται προοπτικές για νέους "συνδυασμούς αξιών" (Schumpeter) και νέα ζήτηση στην αγορά. Εδώ θα φανεί ποιες επιχειρήσεις απέκτησαν επιχειρηματική ικανότητα και ποιες αρκέστηκαν στην ρουτίνα, την στασιμότητα, τον προστατευτισμό και τις επιδοτήσεις. Ποιες έμαθαν επιχειρηματική καινοτομία (τι είναι, πως γίνεται, από που ξεκινάει) και ποιες έμαθαν ΕΣΠΑ, αιτήσεις & εξαρτήσεις από γραφειοκράτες συμβούλους. Η μικρή επιχείρηση στερείται σήμερα αντίληψη & δράση επειδή η επιχειρηματική αφήγηση, όπως και η κοινωνία, έφυγε από τα basics που δουλεύουν και ανέβηκε σε επίπεδα πολυτελούς περιπλοκότητας. Και αντί για πρακτικά εργαλεία της έδωσε startup παραμύθια και επιδοτούμενα business plan. 4 χρόνια φωνάζει το Business basics ότι όλα αυτά είναι άχρηστα για την μικρή επιχείρηση γιατί δεν της δίνουν πρακτικότητα και αυτονομία.
Τι σου λέει η αφήγηση τώρα; Ότι πρέπει να μεταφέρεις την μπίζνα σου online. Σώπα μεγάλε, βουλωμένο γράμμα διαβάζεις! Φτάνει όμως αυτό; Τα fanboys του digital λένε σε όλους το ίδιο ποίημα. Ο πελάτης όμως θα είναι ο ίδιος όπως πριν; Θα θέλει τα ίδια πράγματα με τον ίδιο τρόπο; Η επικοινωνία θα παραμείνει στο ίδιο επίπεδο; Θα πείθεται ο πελάτης με τα ίδιο sales pitch; Δύο μήνες απομόνωση θα τον αφήσουν ασημάδευτο; Δεν έμαθε τίποτα κλεισμένος μέσα στο σπίτι του; Δεν απέκτησε νέες συνήθειες; Δηλαδή ένα πρωί θα λήξει η παγκόσμια καραντίνα και την αμέσως επόμενη στιγμή ο πελάτης σου που έπλενε τα χέρια του 10 φορές την μέρα και δεν περπατούσε δίπλα σε άλλον άνθρωπο, ξαφνικά θα αρχίσει τα γλωσσόφιλα χωρίς να τρέχει κάστανο; Και εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πας το μαγαζί σου online και θα σαι κομπλέ; Αυτό νομίζεις;
Τι σου λέει η αφήγηση τώρα; Ότι πρέπει να μεταφέρεις την μπίζνα σου online. Σώπα μεγάλε, βουλωμένο γράμμα διαβάζεις! Φτάνει όμως αυτό; Τα fanboys του digital λένε σε όλους το ίδιο ποίημα. Ο πελάτης όμως θα είναι ο ίδιος όπως πριν; Θα θέλει τα ίδια πράγματα με τον ίδιο τρόπο; Η επικοινωνία θα παραμείνει στο ίδιο επίπεδο; Θα πείθεται ο πελάτης με τα ίδιο sales pitch; Δύο μήνες απομόνωση θα τον αφήσουν ασημάδευτο; Δεν έμαθε τίποτα κλεισμένος μέσα στο σπίτι του; Δεν απέκτησε νέες συνήθειες; Δηλαδή ένα πρωί θα λήξει η παγκόσμια καραντίνα και την αμέσως επόμενη στιγμή ο πελάτης σου που έπλενε τα χέρια του 10 φορές την μέρα και δεν περπατούσε δίπλα σε άλλον άνθρωπο, ξαφνικά θα αρχίσει τα γλωσσόφιλα χωρίς να τρέχει κάστανο; Και εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πας το μαγαζί σου online και θα σαι κομπλέ; Αυτό νομίζεις;
Η αλλαγή είναι μια κάθετη πτώση στην ιεραρχία Maslow.
Ο κόσμος βίαια αναγκάστηκε να υποβιβαστεί στο επίπεδο ασφάλειας. Και από εκεί κάτω κανένας δεν θα επιστρέψει στην αγορά ίδιος όπως ήταν πριν. Ο φόβος, η ανασφάλεια, η έλλειψη εμπιστοσύνης και τα συνεπακόλουθά τους θα σημαδέψουν όλους εμάς τους καλομαθημένους αυτής της γενιάς και θα διέπουν πλέον τις συναλλαγές. Αλλά είναι ακριβώς αυτή η διαφορά σε επίπεδα αναγκών που θα κινήσει την διαδικασία παραγωγής νέων αξιών! Αυτό ακριβώς που οι περισσότεροι φοβούνται είναι εκείνο το άγνωστο που ο επιχειρηματικός άνθρωπος χρησιμοποιεί σαν μοχλό δημιουργίας νέας αξίας στην αγορά. Πρέπει να καταλάβεις ότι κάθε επίπεδο Maslow έχει άλλα χαρακτηριστικά, επιθυμίες, ανάγκες, λύσεις. Η αλλαγή επιπέδου δεν είναι εύκολο πράγμα και η προσαρμογή απαιτεί χρόνο & προσπάθεια, κάτι που -και πάλι- θα είναι δουλειά του επιχειρηματία. Να ξέρεις ότι ο άνθρωπος όποτε σοκάρεται επιστρέφει σε συντηρητική θέαση της πραγματικότητας. Το trend λοιπόν που θα ακολουθήσει στον επιχειρηματικό σχεδιασμό θα είναι το back to basics. Και θα κυριαρχήσουν δυο ρεύματα marketing: το ένα θα λέει "θυμήσου τι έπαθες" και το άλλο "πάει τέλειωσε, back to normal". Θα έχουμε 3 ρεύματα αλλαγής, Το πρώτο είναι αυτό που ζούμε τώρα, το ground zero του σοκ. Το δεύτερο είναι αυτό που θα ακολουθήσει με την λήξη της καραντίνας και θα χρειαστεί άμεση προσαρμογή. Και το τρίτο θα είναι μακροπρόθεσμο και θα εξαρτάται από περισσότερες παραμέτρους. Περισσότερα θα πούμε στην πορεία.
Όπως κι εσένα έτσι κι εμένα με νοιάζει η οικογένειά μου, η υγεία μου, οι συνάνθρωποί μου, ο τόπος μου. Το να κάθεσαι όμως και να αναπαράγεις την αρρώστια των media όχι μόνο δεν σε βοηθάει αλλά τα κάνει χειρότερα και σε κάνει να νιώθεις αδύναμος. Γιατί; Τι ωφελεί; Αν πεθάνουμε, πεθάναμε μεγάλε! Τι να κάνουμε; Να πεθάνουμε πριν την ώρα μας; Θέλω να τεστάρω αυτά που έμαθα σε ακόμα πιο δύσκολες συνθήκες. Να μάθω περισσότερα μέσα από αυτήν την αναποδιά ώστε να γίνω καλύτερος. Θέλω να μπορώ να κατανοήσω το περιβάλλον μου, να έχω επιλογές, να νιώθω χρήσιμος και να μπορώ να παράξω αξία για μένα και για τους άλλους. Αυτές είναι βασικές αρχές και στην ζωή και στο επιχειρείν και ισχύουν υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Αυτά πρέπει να θέλει ο μικρομεσαίος.
Ο άνθρωπος είναι γεννημένος για τα δύσκολα. Είμαστε built for stress, όχι built for comfort. Θάρρος λοιπόν και πάμε να το αποδείξουμε στην πράξη! Το Business basics θα προσφέρει απαντήσεις και πρακτικές λύσεις μέσω του νέου newsletter που θα σταλεί σύντομα. Μπείτε λοιπόν στην λίστα email μου, και ακολουθήστε με σε facebook & youtube.
|
|