Επιχειρηματικό ξεκίνημα - Business basics
  • Blog
  • Λίστα άρθρων
  • Εξωτερική αρθρογραφία
  • businessbasics.gr

50. Τα επιχειρηματικά σχέδια δεν λειτουργούν.

5/23/2018

0 Comments

 
Picture
Το Play station δεν οφείλεται σε κάποιον φοβερό σχεδιασμό των Sony/Nintendo -που δεν πίστεψαν αρχικά στο gaming- αλλά στην διορατικότητα ενός μηχανικού. Η πλαστελίνη σχεδιάστηκε σαν καθαριστικό ταπετσαρίας αλλά έγινε τεράστια εμπορική επιτυχία όταν μια δασκάλα είπε στους εφευρέτες ότι τα παιδιά στο σχολείο της το χρησιμοποιούσαν σαν παιχνίδι. Οι Ford, Disney, MacDonald's, Apple, Porche, Ralph Lauren δεν σχεδιάστηκαν, απλά οι ιδρυτές τους έκαναν αυτό που ήξεραν και τους άρεσε περισσότερο από οτιδήποτε. Η Coca-Cola προέκυψε κατά λάθος. Η Dupont εφηύρε το νάιλον κατά λάθος. Το σελοτέιπ, το Listerine, το Viagra, η νοβοκαΐνη, το TEFLON, το velcro, όλα τους τεράστιες εμπορικές επιτυχίες, προέκυψαν κατά λάθος. Για άλλο πήγαιναν κι αλλού βρέθηκαν. ​Ποια σχέδια; Ποια business plan; Τι κάθεσαι και σχεδιάζεις τόσα χρόνια;

Επιχειρήσεις που για άλλο πήγαν κι αλλού κατέληξαν.

Το bubble wrap, που κατέληξε το δημοφιλέστερο υλικό προστασίας για συσκευασίες, είχε σχεδιαστεί σαν νέος τύπος ταπετσαρίας από τους Alfred Fielding και Marc Chavannes.
Ο φούρνος μικροκυμάτων προέκυψε κατά λάθος όταν ο Percy Spencer έβλεπε αυγά να βράζουν και και σοκολάτες να λιώνουν όταν στέκονταν δίπλα στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία του ραντάρ του.
Τα corn flakes ανακαλύφθηκαν κατά λάθος όταν οι αδερφοί Kellogg είδαν το σιτάρι που είχε παραβράσει και στεγνώσει πάνω στον πάγκο να γίνεται φολίδες (flakes) στα χέρια τους. 
Τα πατατάκια (potato chips) ανακαλύφθηκαν κατά λάθος όταν ένας μάγειρας εκνευρισμένος με έναν πελάτη του στειλε εξωφρενικά λεπτοκομένες ξεροτηγανισμένες πατάτες με έξτρα αλάτι.
Τα Starbucks πριν γίνουν retail franchise πουλούσαν ποικιλίες καφέ σε εμπόρους.
Η Dupont εμπορευόταν δυναμίτη πριν ασχοληθεί με το νάιλον και τα πολυμερή.
Η Mattel (Barbie, Hot Wheels) πουλούσε κορνίζες πριν συνειδητοποιήσει την τεράστια ζήτηση που είχαν τα παιδικά παιχνίδια και οι μινιατούρες.
Όλοι αυτοί οι μετέπειτα πετυχημένοι επιχειρηματίες προσαρμόστηκαν στην νέα ζήτηση.
Ακολούθησαν δηλαδή το καλύτερο επιχειρηματικό μοντέλο στον κόσμο: την Αξία του Πελάτη!
Εάν είχαν μείνει κολημένοι στα σχέδιά τους κάποιοι άλλοι θα είχαν γίνει πλούσιοι στην θέση τους.

Επιχειρήσεις που απέτυχαν παρά τα σχέδιά τους.

Η MacDonalds στην Ελλάδα είναι ίσως το διασημότερο failure case, ένα τεράστιο brand που απέτυχε παταγωδώς να πιάσει σε μια μικρή αγορά με διαφορετικά χαρακτηριστικά. 
Θυμάσαι την Kodak και την Polaroid; Εξαφανισμένες και οι δύο, έχουν γίνει case studies πρώην μεγάλων επιχειρήσεων που απέτυχαν να προσαρμοστούν στα χρόνια της ψηφιακής τεχνολογίας. 
Μήπως θυμάσαι πότε είδες τελευταία φορά κινητά Motorolla ή Sony Ericsson; Άλλο ένα ανέκδοτο αποτυχίας προσαρμογής μια πρώην τεράστιας επιχείρησης. Η XEROX παρά το ότι η ίδια εφηύρε σχεδόν όλα τα συστατικά της σύγχρονης τεχνολογίας υπολογιστών δεκαετίες νωρίτερα, απέτυχε να μονοπωλήσει αυτή την αγορά. Η RCA, μία τεράστια επιχείρηση ηλεκτρονικών στην Αμερική από τις αρχές του 20ου αιώνα (τηλεοράσεις, καλώδια, στερεοφωνικά), παρά το ότι είχε προβλέψει από το 1960 την μελλοντική θέση του PC στην καθημερινότητα των ανθρώπων απέτυχε να ωφεληθεί από την αγορά αυτή. Δυο γενιές πριν οι Αμερικάνικες εταιρίες ηλεκτρονικών χάσανε την αγορά από τις Ιαπωνικές όταν όλος ο κόσμος γέμιζε τα σπίτια του με τηλεοράσεις και βίντεο Hitachi, Panasonic, Toshiba κλπ. Δεκαετίες μετά, οι ίδιες Ιαπωνικές εταιρίες χάσανε το παιχνίδι των flatscreen και HD TV's από την LG και την Samsung και άλλες Κορεάτικες και Κινέζικες εταιρίες.
Νομίζεις ότι όλες αυτές οι επιχειρήσεις δεν είχαν μεγαλεπήβολα σχέδια για το μέλλον τους;

Τι σημαίνει αυτό;

Σημαίνει ότι η προσκόληση στον σχεδιασμό:
- μπορεί να σε τυφλώσει με αλαζονία και άρνηση της πραγματικότητας.​ Εάν η επιχείρηση δεν προσαρμόζεται στις ανάγκες των κατανωλωτών και την συμπεριφορά τους, τότε όσα σχέδια κι αν έχει κάνει οι μέρες της είναι μετρημένες. Είναι θέμα χρόνου κάποιος άλλος να έρθει και αφού εκμεταλευτεί τα κενά να δώσει ένα καλύτερο προϊόν με καλύτερο service και να πάρει τον Πελάτη.
Picture
- μπορεί να σε πανικοβάλει όταν έρθεις σε επαφή με τον Πελάτη. Εκεί τα σχέδια καταρρέουν, ο Πελάτης δεν ανταποκρίνεται όπως σχεδίασες, κινείται με άλλο τρόπο, αγοράζει άλλα πράγματα, οι ανάγκες του αλλάξανε, ή πολύ απλά δεν γουστάρει αυτό που έφτιαξες. Ή έχει άλλη κουλτούρα και άλλες συνήθειες. Ή πολύ απλά ο πελάτης είναι άλλος! Όχι αυτός που εσύ σχεδίασες αλλά εκείνος που η αγορά δημιουργεί οργανικά καθώς κάθε Πελάτης βλέπει στα αγαθά την Αξία που εκείνος επιθυμεί.

- μπορεί να σε καθυστερήσει σε τέτοιο βαθμό που είτε θα αναβάλεις συνέχεια το ξεκίνημά σου (γιατί δήθεν θα πρέπει να σχεδιάσεις το "τέλειο" business) είτε δεν θα ξεκινήσεις ποτέ!

Σημαίνει ότι ο μακροπρόθεσμος επιχειρηματικός σχεδιασμός
​δεν δουλεύει για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Είναι ένα υπερτιμημένο εργαλείο που υπερπροβλήθηκε όταν χρόνια πριν οι managers έβγαζαν μεροκάματο πουλώντας στα σεμινάρια το modus operandi των μεγάλων εταιριών. Πολλές φορές είναι μια υπερανάλυση πάνω σε μαντεψιές, μια εμμονή του τι θα κάνει ο Πελάτης, μια ψύχωση με μια "φοβερή" ιδέα που "πρέπει" να πάει προς τα κει που σχεδιάσαμε. ​Σημαίνει ότι, και σωστά να σχεδιάσεις, δεν συνεπάγεται ότι θα ρισκάρεις αυτό που έχεις για εκείνο που θες να πάρεις. Σημαίνει ότι τα μακροπρόθεσμα σχέδια για την μικρή & νέα επιχείρηση είναι ένα άχρηστο πράγμα, ένα παράλογο κόστος χρόνου και δέσμευσης, ένας βαρύς συστεμισμός τον οποίο δεν αντέχει γιατί είναι και πρέπει να παραμείνει μικρή, ευκίνητη, γρήγορη και άμεσα προσαρμόσιμη. 
Picture
Ο καλύτερος τρόπος να ξεκινήσεις μια μικρομεσαία επιχείρηση είναι ένας χάρτης με βασικά σημεία, όχι ένα πλήρες σχέδιο με plan B, plan C κλπ. Ένα γενικό πλάνο που αφήνει περιθώρια για προσαρμογή και έχει τα μάτια του ανοιχτά στην αγορά. Μια νέα μικρή επιχείρηση είναι ένας ναυαγός με λίγα εφόδια χωρίς μακροπρόθεσμα πλάνα και άμεσο στόχο να ξεπεράσει τους υφάλους και να βγει στα ανοιχτά. Πρέπει να σχεδιάζει μικρά βήματα με μικρούς άμεσους στόχους και χωρίς πολλές υποθέσεις. Για να γίνει αυτό δεν χρειάζεσαι ούτε πτυχία, ούτε περίπλοκους συστεμισμούς, ούτε την φλυαρία των startups.
​Keep it simple και κάνε εκείνο που είναι κοντά στα δικά σου μέτρα.

Η επιχειρηματικότητα είναι μια πρακτική των μικρομεσαίων.
Οι μικρομεσαίοι δεν σχεδιάζουν. Προσαρμόζονται!
Χάρτης, όχι σχέδιο.

0 Comments



Leave a Reply.

          Το blog
    Ένας συνεχής διάλογος με τον εαυτό μου για όσα έκανα λάθος και έμαθα και για κάποια που έκανα σωστά και κάτι απέδωσαν. Επιχειρηματικό ξεκίνημα με απλά λόγια, για απλούς ανθρώπους, μακριά από trends και με αρκετό χιούμορ. Basics only.

    Ο μάστορας

    Freelancer, πολυπράγμων ιδιώτης, fan του Peter Drucker, αλλεργικός στο δημόσιο, τον κρατισμό, την ποζεριά και τον "θόρυβο". Πλήρωσα ακριβά για να καταλάβω ότι μόνο τα βασικά επιβιώνουν. 

    Picture
    Picture
    Επικοινωνία:
    45masters (παπάκι) mailbox (τελεία) org

      Εάν σου αρέσει το blog
      και θέλεις να το ακολουθείς ​γράψε το email σου εδώ:

    ΠΑΡΕ ΤΟ EMAIL ΜΟΥ
Powered by Create your own unique website with customizable templates.